Onze openingstijden: ma. t/m vrij. van 09:00-13:00 uur en van 14:00-17:00 uur.

Levering woning

Je doet een bod, krijgt een tegenbod, komt tot overeenstemming en koopt een huis. Klinkt simpel, maar in de praktijk komt er veel kijken bij het aankopen en leveren van een woning. Het begint allemaal met een koopovereenkomst, opgesteld door de makelaar. Dit wordt ook vaak een voorlopige koopakte genoemd. Daar staat onder andere in:

  • Wanneer de sleuteloverdracht is
  • Welke voorwaarden er bij de verkoop zijn
  • Of er een aanbetaling wordt gedaan
  • Wanneer de betaling plaatsvindt
  • Op welke naam de woning komt

Dit alles laat je officieel bij de notaris vastleggen. In de koopovereenkomst laat je een datum noteren, daarom is het belangrijk om de notaris zo snel mogelijk in te schakelen. Wij moeten veel werk verzetten, maar de verkoper en jijzelf ook. In de tussentijd moet je namelijk de hypotheek rondkrijgen en toestemming krijgen van de VvE: veel formaliteiten in korte tijd.

Spannend én feestelijk

Op de datum van de sleuteloverdracht moet het huis leeg zijn, en het geld op de rekening van de verkoper staan. We kijken eerst met zijn allen bij het nieuwe huis: is het echt leeg, en doet de kraan het nog? Zo ja, dan rijden we door naar het notariskantoor. Alle partijen moeten aanwezig zijn om de leveringsakte te ondertekenen.

NKVDL legt dus officieel vast wat er allemaal in de koopovereenkomst staat. Dat is echter niet alles wat we voor je kunnen doen. We geven je ook advies. Hoe sluit je jouw hypotheek af? Neem je eigen geld mee? Dat soort vragen mag je neerleggen bij makelaars of hypotheekadviseurs, maar wij kunnen je daar ook bij helpen.

Waarom is een leveringsakte noodzakelijk?

Dat heeft alles te maken met zekerheid! Een hypotheekverstrekker wil zeker weten dat het geld naar de juiste persoon gaat, en de koper én verkoper willen zeker weten dat zij het geld krijgen. Alleen een koopovereenkomst is daarom voor banken niet voldoende.

Zelfs met eigen geld is een leveringsakte een goed idee: de verkoper wil nog steeds duidelijk weten wanneer zij het geld krijgen. En jij wil zelf natuurlijk ook zeker weten dat je écht eigenaar wordt van het pand.

Hoe werkt het opstellen van een leveringsakte?

Alles begint met de koopovereenkomst. We zetten het proces op een rij voor je:

1. NKVDL ontvangt een kopie van de koopovereenkomst

Hier staat genoeg informatie in om het proces direct in gang te zetten. Het belangrijkste is vooral dat wij de koopovereenkomst zo snel mogelijk ontvangen.

2. Alle partijen krijgen bevestiging

Daarnaast ontvangt iedereen van ons ook een uitgebreide vragenlijst. Wij moeten namelijk onder andere een witwascontrole uitvoeren. Daarom vragen we naar bankrekeningen en de financiering. Dit proces is verplicht vanuit het Ministerie van Justitie

3. Financiële overzichten

Na de witwascontrole ontvangen alle partijen van ons het financiële overzicht, de nota van afrekening. Hierin zie je precies wat je moet betalen, van de koopsom tot roerende zaken, kadasterkosten en overdrachtskosten. Je weet dan precies wat het eindbedrag is. De hypotheekvertrekker maakt het geld naar ons over.

4. Ondertekenmoment

Als alles rond is, spreken we af met de koper, verkoper en makelaar om samen de leveringsakte te tekenen. Vanaf dat moment is de eigendomsoverdracht van de woning officieel!

 

 

Helder in

juridische zaken