Onze openingstijden: ma. t/m vrij. van 09:00-13:00 uur en van 14:00-17:00 uur.

Het samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is in allerlei situaties handig om te hebben. We zetten een aantal situaties voor je op een rijtje:

1. Je gaat samenwonen, maar wil nog niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Als je afspraken wil maken over een huis, geld, de inboedel of een eigen bedrijf, moet je dat vastleggen. Samen met je partner bepaal je in welke zin jullie bijdragen aan de kosten van de huishouding, bijvoorbeeld als de een meer gaat betalen dan de ander.

2. Je gaat samen een huis kopen.

In het samenlevingscontract spreek je af wat er gebeurt als iemand overlijdt. In de wet voor samenwoners is er niets geregeld: je moet alles zelf op papier zetten. Een samenlevingscontract is niet verplicht, maar wordt wel sterk geadviseerd. Zeker in het geval van verschillende inkoopbedragen voor een woning.

Het verschil in inleg kun je vastleggen: als je uit elkaar gaat, ben je verplicht het te verrekenen.

3. Je partner recht geven op je nabestaandenpensioen.

Dit is een maandbedrag voor je partner als jij op jonge leeftijd sterft, en daarom nog geen pensioen ontvangt. Dit is in de wet alleen geregeld voor getrouwde en geregistreerde koppels.

4. Je wil afspraken maken over een gezamenlijke bankrekening of huisdieren.

Je mag zelf beslissen wat je vastlegt in een samenlevingscontract: het is jouw eigen document.

Heb je kinderen?

Let op: als je kinderen hebt, is een samenlevingscontract meestal niet meer genoeg om van elkaar te erven. Kinderen zijn op grond van de wet namelijk altijd je eerste erfgenaam, niet je partner. Daarom adviseren wij sterk om naast een samenlevingscontract ook een testament op te laten stellen. De meeste mensen willen namelijk liever dat hun partner eerst alles erft, en daarna pas hun kind of kinderen.

 

Hoe werkt het opstellen van een samenlevingscontract?

Het is gelukkig niet moeilijk om een samenlevingscontract op te stellen. Het gaat in drie stappen:

1. Kennismaking

Tijdens de kennismaking praten we over de details van jullie contract. Wat willen jullie precies vastleggen en waarom?

2. Opmaken ontwerpakte

Na het gesprek gaat de notaris aan de slag met een ontwerpakte. Jullie krijgen deze toegestuurd om rustig door te lezen. Niet mee eens, of mis je dingen? Laat het dan gewoon even weten.

3. Doorspreken en tekenen

In de tweede afspraak nemen we samen het hele document nog een keer door. Als jullie tevreden zijn met de inhoud, mogen jullie direct tekenen. Jullie krijgen beide een kopie van de akte, digitaal of op papier.

Helder in

juridische zaken